Ett ekologiskt mångfalds­jordbruk sedan 1989

Gården

På gården har vi får, dikor och värphöns för kött- och äggproduktion samt odling av grönsaker, frukt, bär, snittblommor, vallfoder och spannmål. Vi producerar också kallpressad rybsolja samt mjöl på vete och korn. Vi ser oss också som självklara producenter av ekosystemtjänster och ett öppet landskap. Merparten av vår försäljning sker från gården direkt till kund men även till REKO-ringar och till restauranger. Jordbruket brukas ekologiskt och anslöts till KRAV som en av de första gårdarna i Jämtland för över 35 år sedan.

Under sommarsäsongen öppnar vi upp gården för gårdsförsäljning, självplock och besök. På gården arrangeras också olika mat- och kulturevenemang.

På gården har vi får av raserna Svea, Leicester och Gotlandsfår, Dikor av rasen Hereford och värphöns av rasen Bovans samt några lantrashöns. Här finns också hästar, vallhundar och katter.

Våra kor föds enbart upp på gräs och örter, färskt sommartid och konserverat i form av hösilage vintertid. Fårens foder består också av en massa gräs men inför lamningen på våren får tackorna även rybskaka och egenproducerad spannmål. Djuren är självklart utomhus sommarhalvåret, och oftast även vintertid, och lamm och kalvar följer sina mödrar (och mormödrar) på betet. På sommaren flyttar vi djuren med hjälp av våra vallhundar till nya beten som oftast är naturbetesmarker i vårt älvlandskap.

Våra höns får spannmål och rybskaka från gården kompletterat med inköpt värpfoder (utan fiskmjöl). De rör sig fritt i hägn ute och inne och har alltid tillgång till grönt såsom gräs, örter, rotfrukter och skörderester.

Odlingarna

Idag brukar vi cirka 80 hektar jordbruksmark och naturbeten. Mestadels odlar vi vall som blir till gräs, hö och ensilage till djuren, men vi odlar också råg, vete, korn och rybs som blir till mjöl, matkorn och olja. Cirka 1,5 hektar består av grönsaker, potatis och bär odlat på friland. I alla våra odlingar tillämpar vi minst en sexårig växtföljd där vi roterar grödorna år för år, allt för en bättre jordhälsa och bättre odlingsförhållanden. Både djuren och odlingarna ingår i gårdens så viktiga kretslopp.

På gården i anslutning till grönsaksodlingarna har vi ett gäng fruktträd med bland annat äpple, päron och plommon. Men ett stenkast bortanför gården ligger en nyplanterad äppelodling på cirka en hektar.

Vi har satt 1 000 äppelträd av cirka 30 olika sorter. Det har vi gjort i två omgångar, höst 2021 och 2022, och på två olika sätt. Det är både tidiga och sena sorter äpplen som passar till must, cider, sylt och att äta rätt upp och ner. Många är äldre bevarade sorter som kommer från Finland och Ryssland men också norra Sverige.

Platsen de växer på lämpar sig väldigt bra, dels utifrån jordmån och vindskydd, dels med skogen, älven och våra betesdjur i samma landskap. Vår förhoppning är att kunna skörda, sälja och förädla frukten lokalt.

Vår ekologiska äppelodling var en del av ett projekt initierat av Brännland Cider och finansierat av EU-stödet EIP-agri och går under namnet: ”Commercial productive apple growing in a northern climate – innovation for new climate resilient agriculture in northern Europe”.

Rulla till toppen