Om oss
Vilka är vi
Vi som bor och jobbar på gården idag är Lars och Elisabeth med dottern Towe och vår anställde medarbetare Kadir. Familjen består också av syskonen Lina, Hanna, Elin och Hugo som ofta är hemma och involverade i gårdens verksamhet. Men bakom Rögrinna finns det också flera – extrasyskon, vänner och samarbetspartners – som alla är en del av gårdens resa.
Historia
Gården har brukats av vår familj på Elisabeths sida i nästan åtta generationer tillbaka, från början av 1800-talet. Här har alltid odlats, djur har alltid funnits och landskapen har alltid hållits öppna. På gårdens marker har kemiska bekämpningsmedel aldrig använts. I början av 1900-talet fanns här också en lanthandel på gården.
När Elisabeth och Lars tog över gården i början av 90-talet från Elisabeths föräldrar utvecklade de verksamheten med en fårgård och grönsaksodlingar. Med många får och även ett gäng dikor så krävdes det bra med beten. Djuren vallades med hjälp av hundar, och ibland även hästar, till nya beten i närliggande byar, som mest upptill två mil bort.
Med tiden har djuren blivit färre och odlingarna mer diversifierade. Idag står vi på många ben med gårdens olika verksamheter och satsar på mångfalden på gården.
2022 flyttade dottern Towe tillbaka till gården för att tillsammans med Lars och Elisabeth fortsätta utveckla gården.
Rö`grinna är jämtska för Röda grinden. För länge sedan fanns en rödmålad grind vid vägskälet vid gården. Den hindrade korna från att ta fel väg och gå ner på byn när de gick hem från skogsbetet till kvällsmjölkningen, och öppnades för en grindslant när någon behövde passera. Korsningen kom i folkmun att kallas Rö´grinna och det fick också bli gårdens namn när vi Elisabeth och Lars tog över gården.
Hållbarhet
Hållbarhet för oss på gården handlar om att producera mat på ett sätt som värnar om både djur, natur och människor. Att jobba med naturen istället för emot den och därmed mot en mer hållbar framtid. För oss handlar hållbarhet också om att jobba med mångfalden på flera plan. Bland annat en mångfald av grödor och att ta tillvara på våra äldre kultursorter. Men också en mångfald av både ettåriga och fleråriga växter, likt ett agroforestry-system. Det innebär att i våra odlingar samsas till exempel sparris, krusbär och havtorn med rotfrukter, kål och örter.
Att bruka jorden hållbart gör det till en självklarhet för oss att bruka den ekologiskt och vi är anslutna till KRAV sedan 1989. Just för att det är en hållbar matproduktion som vi tror på och som vi framförallt ser fungerar långsiktigt. Vi ser att vi bevarar en matjord som håller generationer framåt, ett kretslopp som fungerar och ett välmående ekosystem. Vi får också djur som mår bra, otroligt massa fler insekter och pollinerare och en högre självförsörjning och beredskap då vi inte är beroende av importerade kemiska bekämpningsmedel och klimatskadlig konstgödsel.
Allt detta bidrar till en renare miljö med mindre kemikalier, mindre klimatpåverkan, mer biologisk mångfald och högre djurvälfärd. Dessutom mat som smakar och gör gott för vår hälsa! Alltså ett hållbart matsystem som borde vara givet, men långt ifrån hur det ser ut idag. Men ju fler vi är som strävar dit, desto närmare kommer vi till att det är den typen av matproduktion som blir det normala.